Blogs, Nieuws

7 Tips om barcode scanners effectief in te zetten in warehouses

Barcode scanners in warehouses

Reverse IT komt regelmatig bij diverse partijen over de vloer om te praten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobiele computers, barcode scanners en printers. Zo ook bij diverse magazijnen en warehouses. Waar vroeger de apparatuur op deze locaties geschikt was voor één specifieke functie, zien we tegenwoordig steeds meer dat apparaten kleiner en universeler worden ingezet voor het beste resultaat. Reverse IT Consultant Henk van Asselt geeft u 7 tips hoe u barcode scanners effectief kunt inzetten in warehouses.

Tip 1:  Kies een compact model scanner

Waar vroeger de meeste apparatuur erg groot was en geschikt voor één specifiek doel, ziet u tegenwoordig dat er steeds meer wordt gekozen voor compacte modellen. Deze zijn dan ook ideaal wanneer u een barcode scanner wilt inzetten voor meerdere werkzaamheden. Een compact model is lekker handzaam en kunt u overal in het magazijn mee naartoe nemen.

Daarbij is de technologie tegenwoordig zo goed dat de meeste apparatuur eenvoudig kleine 2D barcodes van 7×7 millimeter kan aflezen van kleinere afstanden, maar ook eenvoudig labels scant tot 1,5 meter afstand. Zo zijn de volgende compacte modellen erg geliefd binnen warehouses:

Tip 2: Houd rekening met de scanafstand

Vroeger werkten de meeste barcode scanners middels een laserstraal. Hiermee kon u informatie ophalen over een korte afstand of alleen over een lange afstand. U moest hierbij dus goed nadenken welk apparaat u voor welke werkzaamheden kon gebruiken.

Tegenwoordig is deze technologie met lasers vervangen door zogenoemde imagers, welke een stuk makkelijker verschillende afstanden kunnen overbruggen. Hierdoor kan een scanner multifunctioneel ingezet worden. Dit is natuurlijk niet voor niets, werkzaamheden hebben steeds meer overlap met elkaar en één persoon voert niet meer aan de lopende band één specifieke taak uit.

Zorg er dus voor dat uw barcode apparatuur ook geschikt is voor grotere afstanden vanaf 1,5 meter. Scannen gaat vanaf deze afstand namelijk een stuk moeilijker. Wanneer u een grote barcode boven een laaddock deur hebt hangen is het realistisch dat de scanafstand een stuk groter is dan 1,5 meter. Dit moet dan ook haalbaar zijn!

Tip 3: Let op de afmeting van de barcode

Om uw apparaat te helpen om de grote scanafstand te overbruggen geld hierbij toch echt: size does matter. Als kleine 2D barcodes worden opgeblazen tot A4 formaat, kunt u met vele apparaten deze gemakkelijk aflezen vanaf 6 tot 10 meter.

Echter is het niet altijd haalbaar om zulke grote barcodes op te hangen in een magazijn. Boven een laaddock deur zou het kunnen, maar denk eens aan alle barcodes op de stellingen in het magazijn. Deze zijn vaak erg klein, waardoor een goede scantechniek en apparatuur is vereist om deze van een grotere afstand te kunnen scannen.

mc2200-mc2700-photography-website-warehouse-scan-pallet-barcode-1280x720

Tip 4: Voorzie de codes van voldoende contrast

Wij zien bij veel klanten dat zij hun magazijn hebben voorzien van barcode labels die zij zelf hebben afgedrukt. Hier is helemaal niets mis mee, maar dit kan op termijn wel problemen leveren wanneer een label met direct thermal printing is gemaakt. Na enkele jaren zal de afdruk van deze barcode namelijk vervagen, waardoor contrast minder. Hierdoor hebben scanners meer moeite om de code te lezen.

Zorg er daarom voor dat de codes en labels altijd van voldoende contrast voorzien zijn, zodat u deze altijd kunt blijven scannen. Zo zijn afdrukken op een donkere achtergrond, of gelamineerde codes met glimmend plastic een no go. Wanneer u niet voor voldoende contrast zorgt is het vragen om moeilijkheden om de juiste labels af te lezen.

Honeywell 8670 ringscanner

Tip 5: Zorg voor voldoende verlichting in het magazijn

Slechte verlichting in uw magazijn kan roet in het eten gooien bij het scannen van barcodes. Zelfs als u de nieuwste apparatuur heeft aangeschaft. Vele apparaten kunnen de barcode op korte afstand belichten, maar op grotere afstanden heeft dit vrijwel geen effect meer. Daarom is goede verlichting, maar ook de locatie van uw labels in het magazijn van groot belang!

Bijvoorbeeld: wanneer een forklift chauffeur labels op de hogere leggers wilt scannen kan slechte verlichting en de locatie van de labels ervoor zorgen dat dit niet lukt:

 • Het scannen onder een grote hoek vervormt het beeld van de barcode;
 • Tegenlicht van plafondlampen of invallend licht door lichtkoepels verblindt de imager;
 • Reflecties van tegenlicht maken barcodelabel slecht herkenbaar.

Wanneer u met het blote oog de kleinste elementen van een barcode niet meer kunt onderscheiden, zal de mobiele apparatuur hier (zeker van een afstand) ook grote moeite mee hebben. Houd dit dus in gedachte bij de inrichting van uw magazijn.

damaged_barcode
damaged_barcode

Tip 6: Vervang slechte labels

Wanneer u vaak ervaart dat uw apparatuur de barcodes niet op de juiste manier kunnen scannen, is het wellicht tijd om alle labels te vervangen. Dit kan een zeer effectieve manier zijn om nooit meer gedoe te hebben met het scannen van barcodes. Let hierbij op de volgende, slechte labels:

 • Vervang vervaagde labels;
 • Maak een nieuwe lay-out, waarbij een label zo goed mogelijk wordt gevuld met de barcode;
 • Gebruik 2D barcodes om de barcode elementen groter te kunnen maken;
 • Breng labels voor hogere leggers op ooghoogte aan;
 • Maak gebruik van kleuren voor meer contrast.

Tip 7: Investeer in nieuwe scantechnieken

Herkent u zich in bovenstaande scenario’s en problemen bij het scannen van barcodes binnen uw magazijn? Wellicht is het dan tijd om uw oude mobiele apparatuur te vervangen door nieuwere types. Nieuwe modellen beschikken, zoals aan begin van dit blog beschreven, over een betere techniek om de informatie af te lezen. Dit kan tot veel betere scanresultaten leiden, en dus ook tot meer effectiviteit van werknemers binnen een warehouse.

Wilt u meer weten over welke type barcode scanners of mobiele apparatuur het beste past binnen uw warehouse? Neem vrijblijvend contact op met de specialisten van Reverse IT. We helpen u graag met het adviseren en begeleiden in de keuze naar effectieve en efficiënte mobiele inventaris.

  Voornaam:

  Achternaam:

  Organisatie:

  E-mail:

  Telefoon:

  Vraag / opmerking: