Blogs, Nieuws

Blog: Wat is de beste barcode scanner?

De beste barcode scanner

Wat is de beste barcode scanner?

Regelmatig krijgen we de vraag wat de beste barcode scanner is. “Dat hangt er vanaf”, is dan telkens ons antwoord. In je zoektocht zal je ontdekken dat je allereerst goed moet nadenken over het gebruik van de scanner. Voor elke situatie kunnen we natuurlijk wel een barcode scanner vinden die het best past.

Zo zijn er speciale modellen die vastgezet kunnen worden in een forklift truck, draadloze handscanners en vast opgestelde modellen die bijvoorbeeld bij een paktafel gebruikt worden. Wij leggen je uit hoe je de beste barcode scanner vindt en zetten ook enkele topmodellen voor je op een rij.

Beste barcode scanner: wat zijn de mogelijkheden?

In het verleden waren de barcode scanners meestal uitgerust met een laserstraal. Deze werd met bewegende spiegels op een barcode geprojecteerd en het gereflecteerde licht werd opgevangen. Deze lichte en donkere informatie kon worden gedigitaliseerd en omgezet naar data. Deze techniek wordt nu nog steeds veel gebruikt, maar heeft als nadelen dat alleen 1D barcodes gelezen kunnen worden. Daarnaast waren ze mechanisch kwetsbaar door bewegende onderdelen. Zoek je tegenwoordig naar de beste barcode scanner, dan kom je waarschijnlijk geen model met laser techniek tegen.

Tegenwoordig zijn de beste barcode scanners namelijk voorzien van  een (CCD) lichtsensor. Deze kan een foto maken van één of meerdere barcodes en hieruit de gewenste data halen. Er kunnen meerdere codes tegelijk gescand worden. Deze manier van barcode scanning hoeft niet meer horizontaal uitgevoerd te worden. De overgang van laser- naar de nieuwe imager scanners levert soms verrassende reacties op.

Barcode scanner: de beste uitkiezen op basis van het doel

Maar terug naar het bepalen van “de beste” barcode scanner. Hierbij moet ook het doel duidelijk worden. Daar horen een aantal vragen bij.

 1. Welke groottes moeten er gescand worden? Denk aan kleine labels op kleine doosjes, grotere barcodes op pallets, of barcodes die in metaal gestanst zijn?
 2. Over welke afstanden moet er gescand kunnen worden? Niet alleen de maximale afstand, maar ook de minimale afstand is belangrijk. Het is bijzonder vervelend als je een doos in je handen hebt, maar de “sweet spot” van de scanner is verder weg dan je arm lang is…
 3. Kan de applicatie met de inhoud van de barcode overweg? Wanneer de applicatie de inhoud niet kan lezen is het mogelijk om de scanner dusdanig te programmeren dat de data omgezet kan worden naar informatie waar hij wel mee overweg kan. Als voorbeeld nemen we de EAN128/GS1 Group Separator. Dit is een speciaal symbool dat verwerkt is in zo’n barcode, maar het is niet een standaard printbaar karakter. Kan de scanner deze omzetten naar een karakter of string die de applicatie wel accepteert?
 4. Hoe moet de scanner met de computer gekoppeld worden? Als het niet om een mobiele computer met ingebouwde scanengine gaat, hoe moet de scanner dan met de computer gekoppeld worden?

 

De koppeling tussen scanner en computer

Bij de koppeling tussen barcode scanner en computer is de eerste overweging bedraad of draadloos. Of een bepaald model de beste barcode scanner is, hangt waarschijnlijk niet af van of de scanner draadloos of bekabeld is. Het ligt net aan de specifieke situatie.

Bedraad heeft als voordeel dat de scanner zijn spanning uit de computer krijgt, maar als nadeel dat de afstand tussen scanner en computer beperkt is door de lengte van de kabel. Daarbij zijn de volgende vragen relevant:

 • is hierbij een krulsnoer handig tijdens het werken?
 • moet de scanner een USB keyboard emuleren en moet de scanner geprogrammeerd worden?
 • wordt er gebruik gemaakt van een RS232 verbinding en kunnen alle barcode instellingen in de computer worden geprogrammeerd?

 

Draadloos is meestal gebaseerd op Bluetooth en geeft een gebruiker veel meer bewegingsvrijheid. Voor dit gebruikersgemak is er in deze scanner een batterij of accu verwerkt. Hier speelt:

 • wat is de levensduur?
 • hoe moet er geladen worden en hoe lang duurt dit?
 • is de lege batterij gemakkelijk te verwisselen voor een opgeladen batterij zodat de barcode scanner meerdere shifts achter elkaar gebruikt kan worden?

 

Omstandigheden tijdens gebruik

Tot slot de vraag: wat zijn de omstandigheden waaronder de barcodescanner gebruikt gaat worden? Is er een (ultra) rugged scanner nodig voor ruige omstandigheden of volstaat een budgetvriendelijke versie ook?

De beste barcode scanners voor jou op een rij

Natuurlijk is elke situatie anders. Desondanks benoemen we graag een aantal topmodellen waarmee je echt het verschil kunt maken.

De beste barcode scanner Honeywell
De beste barcode scanner

Honeywell CK65 Flexrange XLR

Extra lange scanafstand

Dubbele scanlens

Tot 28 uur gebruik bij een oplaadsessie

3 meter valbestendig

Nauwkeurigheid van 7 tot 24 cm

De beste barcode scanner Ringscanner Zebra RS5100
De beste barcode scanner

Zebra ringscanner RS5100

Verwisselbare batterij

‘Hands-free’ draagbaar op vijf manieren

All day gebruikerscomfort

1D en 2D scanner

De beste barcode scanner Zebra MC3300
De beste barcode scanner

Zebra MC3300X ER

Extended range afstand

Touchscreen met toetsenbord

Corning® Gorilla® Glass

Batterijduur tot drie shifts

Meerder toetsenbord opties

Bestand van -20 tot 50 graden Celsius

De beste barcode scanner Honeywell CT45
De beste barcode scanner

Honeywell CT45 Flexrange

Korte en middel lange range afstand

Geschikt voor gebruikersdoeleinden als, navigatie, klantenservice of pick up and delivery.

Innovatieve applicaties naar behoefte

Overal toegang tot informatie

Communicatie middel

Beste barcode scanner: advies van experts

Al met al kunnen we de vraag “Wat is de beste barcode scanner” niet zomaar beantwoorden. Wel kunnen we helpen met het bepalen wat de meest geschikte barcode scanner is. Wilt u hier meer over weten?  We komen graag langs om samen met u een oplossing te vinden, die optimaal past in uw bedrijfsbehoefte.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!

  Voornaam:

  Achternaam:

  Organisatie:

  E-mail:

  Telefoon:

  Vraag / opmerking: