Blogs, Nieuws

Productiviteit verbeteren met handige accessoires

Productiviteit verbeteren met accessoires

De robuuste mobiele computers, scanners en PDA’s die onze klanten veelvuldig gebruiken worden gezien als “gereedschap”. Het zijn belangrijke middelen die de productiviteit verbeteren en intensief worden gebruikt om iedere dag weer het werk gedaan te krijgen.

Van dit gereedschap wordt verwacht dat het altijd paraat is, nooit problemen heeft en niet stuk gaat. Datzelfde geldt voor de accessoires waarmee deze mobiele apparaten worden gecombineerd.

De realiteit is anders.

Leidinggevenden, supervisors en managers coachen en monitoren steeds meer op productiviteit, efficiëntie en snelheid van de gebruikers. Bij deze processen is de beschikbaarheid en uptime van dit “gereedschap” van groot belang. Reverse IT heeft alle services in huis om hierin adequaat te kunnen voorzien.

Maar hoe zit dit met accessoires?

De aandacht is veelal gericht op het “gereedschap” en de te verrichten werkzaamheden. Dat zijn vooral werkzaamheden waar snelheid en productiviteit essentieel zijn voor het tijdig behalen van de target deadlines, zonder teveel (menselijke) fouten. De keuze voor de juiste accessoire(s) kan daarin het verschil maken. De productiviteit verbeteren doe je dan ook door kritisch te kijken naar de inzet van accessoires.

Hieronder beschrijven we een aantal punten die hier sterk aan kunnen bijdragen:

1. Toegankelijk

Mobile computers of barcode scanners draagt men in de meeste gevallen bij zich op het lichaam of een voertuig. Vervolgens komt deze device in actie om (een deel van) de werkzaamheden te verrichten, registreren, corrigeren, bevestigen et cetera. De toegankelijkheid tot de mobile computer dient snel, praktisch en voor de hand liggend te zijn.

Niet altijd dient de PDA of mobile computer gedragen te worden. Deze kan door middel van een speciale houder alsnog in het zicht van de gebruiker blijven. Denk bijvoorbeeld aan het bevestigen op heftruck of een (orderpick) kar.

Belangrijke punten:

 • Bevestigen aan lichaam, rol-kar, heftruck of werkplek
 • Mobile computer/scanner binnen handbereik
 • Niet belemmerend of in de weg zitten
 • Met gemakt terug te plaatsen
Productiviteit verbeteren
Verbeteren productiviteit forklift

2. Ergonomie

Naast toegankelijkheid speelt ook de ergonomie een belangrijke rol. Een full-touchscreen PDA in de vorm van een robuuste smartphone lijkt ideaal, compact, handzaam en heel ergonomisch. Laten we echter het proces waarin deze intensief wordt gebruikt eens bekijken.

Het oppakken, handeling (scannen), wegleggen… en dezelfde acties telkens opnieuw, vereisen een bepaalde behendigheid. Het correct plaatsen in de juiste positie in de hand kost aandacht en tijd, vooral wanneer een scan-knop of toetsen worden aangeslagen. Dit lijkt een minimaal verlies aan productiviteit, maar op een dag waarin dit 100, 200, 500 keer of vaker gebeurt, telt iedere seconde.

Belangrijke punten:

 • Een pistol of scan handle pakt snel vast, met directe toegang tot de scan-knop
 • Makkelijk wegleggen en snel oppakken, ongeacht de positie
 • Lijkt groot en onhandig, maar blijft hierdoor beter liggen op de ondergrond
 • Valt op, je ziet deze minder snel over het hoofd (voorkomt verlies)
Optimalisatie productiviteit
CT45_scan_handle
Datalogic-Memor-20-Pistolgrip

3. Handsfree

Tijdens werkzaamheden waarvoor de gebruiker beide handen nodig heeft is het vanzelfsprekend dat het oppakken en wegleggen van de mobile computer of scanner hinderlijk werkt en tijd kost. Meestal “weet men niet beter”. Het risico dat de kostbare mobile computer op de grond valt is groot.

Er zijn “wearable” accessoires die deze ongemakken wegnemen. Het middels een verstelbare houder fysiek bevestigen van de mobile computer aan arm of pols maakt dat de gebruiker beide handen vrij houdt, niets hoeft weg te leggen of hoeft op te pakken. Defecten door valschade worden daarmee voorkomen of gereduceerd.

Bij de juiste toepassing zijn de voordelen groot, maar er zijn ook nadelen. Het gewicht wat men bij zich draagt vergt gewenning en niet alle gebruikers zullen enthousiast reageren. Naast de wearable accessoire dient men ook rekening te houden met het scannen met de mobile computer, via kabel of via bluetooth (ring)scanner.

Onderzoek dus goed of de handsfree situatie daadwerkelijk winst oplevert ten aanzien van tijd en productiviteit en dus gunstig blijkt ondanks de eventuele ongemakken. Dit zijn vooral processen waarin tijd en snelheid bepalend zijn, zoals orderpicking.

Belangrijke punten:

 • Beide handen vrij voor werkzaamheden
 • Vergt gewenning en acceptatie gebruikers
 • Ideaal voor processen waar tijd en snelheid bepalend zijn
 • Scannen vanuit mobile computer of aparte (ring)scanner
Wearable scanners voor verbeteren productiviteit

4. Persoonlijke voorkeur

Het inzetten van de juiste accessoires bevordert dus de productiviteit van de gebruikers. Omdat iedere gebruiker uniek is en daarmee ook diens mening, is de persoonlijke voorkeur van gebruikers evengoed van belang.

Accessoires zijn er om het werk te vergemakkelijken en moeten dus meer voordelen dan nadelen bieden. Ook al zijn deze niet meteen zichtbaar, geef het tijd en gewenning, en tel iedere (tijd)winst bij elkaar op. Geef gebruikers keuze, maar niet teveel.

Zie accessoires als een verbruiksartikel, spreid de kosten over de geschatte levensduur en bereken op deze manier het voordeel op langere termijn.

Productiviteit verbeteren

Productiviteit verbeteren? Vraag om advies!

Reverse IT beschikt over een ruime keuze in accessoires en biedt zelfs maatwerk (custom made) oplossingen. Neem contact op om te overleggen welke accessoire voor jouw situatie het meeste voordeel kan bieden. Gebruik het contactformulier, mail naar sales@reverse-it.net of bel 0591 535 190.

  Voornaam:

  Achternaam:

  Organisatie:

  E-mail:

  Telefoon:

  Onderwerp:

  Vraag / opmerking: