Blogs, Nieuws

Blog: de essentie van MDM voor kleine en grote organisaties

Wat maakt MDM essentieel voor kleine en grote organisaties?

Mobile Device Management (MDM) of ook wel Enterprise Mobility Management (EMM) oplossingen zijn door de sterk groeiende toename van mobiele apparatuur bij veel organisaties onmisbaar geworden. Er was (en is) een groeiende vraag naar controle.

Het aanbod MDM/EMM’s is geëxplodeerd en vele startups en big-tech’s zoals Google en Microsoft, zijn hierop ingesprongen. Zelfs IT endpoint en netwerk vendoren proberen zich met mobile device management te integreren.

In dit aanbod (150+) is het voor organisaties moeilijk filteren welke oplossing het best past bij het bedrijf, de apparaten, gebruikers en toepassingen. Op hoofdlijnen zeggen ze allemaal hetzelfde te kunnen en de term “mobile device management” is voor velen te breed en daarom zien we ook veel andere benamingen.

Er is een noodzaak en behoefte om zakelijke (mobiele) apparatuur centraal te beheren. 

Maar waarom eigenlijk?

Iedereen wordt steeds meer afhankelijk van de mobiele computer, zowel zakelijk als privé. Een smartphone komt vaak op de eerste plaats, daarna de laptop of tablet. Binnen een bedrijfsmatige toepassing ligt deze afhankelijkheid ook elders, zoals (kritische) servers, kiosks, dashboards, machines en digital signage.

Deze afhankelijkheid neemt toe wanneer primaire of secundaire bedrijfsprocessen gebaseerd zijn op de beschikbaarheid van deze mobiele apparaten.

Denk aan de scanphones (smartphones met barcode scanner) waarmee een chauffeur of bezorger zijn navigatie en leveringen voldoet. Een magazijnmedewerker die goederen scant en gereed maakt voor opslag of verzending. Maar ook een (thuis)zorgmedewerker die belangrijke patiëntgegevens moet lezen of registreren in een zorgtelefoon. Een tablet of (mobiele) werkplek bij een machine en ook de zelfscanners in de supermarkt moeten worden beheerd, bij voorkeur op afstand.

Ga zo maar door

Het is overduidelijk dat de mobiele computer een cruciale rol speelt in onze zakelijke en privé omgeving. En deze rol wordt steeds belangrijker. Dit betekend dat iedere verstoring impact op de operatie.

Een smartphone, laptop of zorgtelefoon is wellicht snel vervangbaar, maar hoeveel tijd kost het om de gebruiker weer up-and-running te krijgen? Wat zijn de gevolgen?

Tijd = geld

Een foutmelding, applicatie crash, een lege/defecte batterij, te oude software (app) versie, een verkeerde instelling of een hardware matig defect zorgt ervoor dat een medewerker zijn werkzaamheden niet kan continueren en vaak heeft dat impact op meerdere processen die daarmee verbonden zijn.

Start de stopwatch! Hoeveel tijd kost het om deze gebruiker weer op weg te helpen?

 • Bij wie moet de gebruiker zich melden? Is deze persoon aanwezig en bereikbaar?
 • Hoe ver of lang moet de gebruiker lopen om bij deze persoon te komen?
 • Vervangend apparaat beschikbaar of versturen?
 • Kan dit hersteld worden op afstand?
 • Hoeveel tijd kost de oplossing bij elkaar?

Hardware is een commodity

Een mobiele computer moet gebruiksklaar zijn om direct te kunnen inzetten, ongeacht of deze nu wel of niet gekoppeld is aan een individu.

Hoeveel tijd en kennis is nodig om deze te configureren? Is deze kennis aanwezig of is men afhankelijk van een leverancier? Wat zijn de kosten?

Deze toenemende afhankelijkheid is wellicht van nog groter belang op de applicaties en software die we op deze apparatuur gebruiken. Big-tech bedrijven, platformen en de (bedrijfsdata) die hier achter zit moet te allen tijde beschikbaar en beveiligd blijven. En dus ook toegankelijk voor een (beheerde) mobiele computer.

Updates, updates en nog eens updates

De software wereld is veranderd; qua aanbod, gebruiksvriendelijkheid, hosting en ontwikkeling. Waar voorheen een software update slechts ééns per (half) jaar, kwartaal of maand groots werd aangekondigd en uitgerold is dit voor vele apps nu ‘continuous’.

Er staat soms wel wekelijks of bijna dagelijks een update klaar om te installeren, of deze is al uitgerold voordat je dit beseft. Deze “rolling releases” hebben grote voordelen, zo blijf je altijd bij met de laatste verbeteringen en functionaliteiten. Het brengt echter ook risico’s met zich mee, vooral wanneer dit kritische bedrijfsapplicaties betreft.

De gevolgen

Een kleine update kan grote gevolgen hebben. Deze snelle wijze, van software ontwikkeling tot uitrol (CI/CD), maakt dat er soms onvoldoende tijd en resources beschikbaar zijn om een update kwalitatief goed te testen. Fouten maken is menselijk en zelfs de meest geavanceerde (AI) testers en tools zien wel eens iets (bug) over het hoofd.

En laat die update nu net jouw (kritische) bedrijfsproces verstoren.

 • Wat is de impact op de organisatie en klanten?
 • Wat zijn de gevolgen voor de gebruiker en (ICT) collega’s?
 • Kun je de update (snel) terug draaien of fout herstellen?
 • Hoeveel medewerkers zijn er bij betrokken?
 • Wat is de impact op een klant of opdrachtgever?
 • Hoeveel tijd kost dit allemaal?

Had je dit kunnen voorkomen?

Stilstaan is achteruitgaan. Het belang van die updates wordt ook groter, iedere verbetering of nieuwe functionaliteit kan zorgen dat medewerkers een bepaald proces net iets sneller, efficiënter en nauwkeuriger kan uitvoeren. Iets wat je voorsprong geeft op de competitie of zelfs tijd (geld) kan besparen.

 • Heb je grip op het uitstellen of voorkomen van een update?
 • Ben je genoodzaakt te updaten vanwege een (kritisch) data-lek of risico?
 • Wie is verantwoordelijk?

Wat is de oplossing?

Voorkomen is beter dan genezen. Een MDM/EMM stelt de IT afdeling, warehouse manager, supervisor of leidinggevende in staat om bovenstaande zaken te voorkomen EN genezen op een zo efficiënt en effectief mogelijke wijze.

Om zover te komen is het eerst belangrijk dat je nadenkt over de tijdrovende en financiële implicaties van deze scenario’s. Dit maakt dat een investering zichzelf met gemak binnen een jaar terugverdient.

Daarnaast opent het vele deuren en mogelijkheden die nog meer van toegevoegde waarde zijn in uw operatie. De juiste oplossing stelt u in staat proactief te reageren op situaties die u anders niet kunt voorzien. Denk hierbij aan het automatiseren van bepaalde processen en handelingen of integreren met (andere) bedrijfsapplicaties.

De door mobiele computers verzamelde (sensor)data worden gevisualiseerd in dashboards waaruit eenvoudig (proactief) conclusies getrokken kunnen worden.

Wat is er voor nodig?

Reverse IT heeft uit het grote aanbod van MDM’s een zorgvuldige selectie gemaakt en geselecteerd op een aantal criteria.

 • Volwassen (lange tijd in ontwikkeling)
 • Uitgebreide en diepgaande functionaliteit (automation)
 • Meerdere Operating systems (OS) ondersteuning
 • Merk onafhankelijk met beste compatibiliteit
 • Sterke referenties en (wereldwijde) ondersteuning

Het EMM platform van SOTI is duidelijk als beste oplossing naar voren gekomen. Een sterk groeiend platform waarvan wij inmiddels een MSP-status beschikken en waarvan onze klanten daadwerkelijk de vruchten van plukken. Vanuit de 25+ jaar ontwikkeling weet SOTI als best praktijk situaties te vertalen naar (geautomatiseerde) oplossingen.

Reverse IT heeft zich hier sterk in gespecialiseerd en alle kennis in huis om deze oplossing (en mobiele apparaten) te implementeren en te beheren We zorgen voor adequate training en ondersteuning, zodat onze klanten, met of zonder (IT) kennis, dat niet hoeven te doen.

Te duur?

Nee. Onze dienstverlenende aanpak, samenwerking, oplossing en SOTI Platinum partner status maakt dat Reverse IT voor iedere organisatie, zowel klein als groot, een aantrekkelijk aanbod heeft met een hoge value-for-money.

Ga vrijblijvend met ons in gesprek en bespreek de mogelijke risico’s die zich afspelen binnen het bedrijf. Een onafhankelijk advies en enthousiaste demonstratie door consultants zal tot inzicht leiden of het een investering waard is.

Meer informatie?