Blogs, Nieuws

Blog: Handhelds & hygiëne: schoonmaken in coronatijd

COVID-19 zorgt voor nieuwe uitdagingen op het gebied van hygiëne. Want juist de werkvloer staat op de tweede plek als het gaat om plaatsen waar mensen besmet raken. Verspreiding van het virus gaat niet alleen via de lucht, maar ook via de handen. En aangezien handhelds zijn gemaakt voor je handen, is het cruciaal om juist deze apparaten schoon te houden. Wij vertellen je hoe dat moet.

Handhelds als besmettingsbron

Ja, handheld computers zijn in veel bedrijven onmisbaar en vervullen een primaire rol in een warehouse. Iedere dag worden handterminals en barcode scanners intensief gebruikt. In het magazijn, op de vrachtwagen, onderweg of in de winkel. Vooral bij wisselingen van ploegen en overdracht is er sprake van een kritiek moment.

Het is juist dan belangrijk om handhelds schoon over te dragen, zodat de volgende gebruiker minder kans loopt op een besmetting. Het virus kan in de juiste omstandigheden uren overleven buiten het lichaam.

De juiste volgorde

Veel handhelds zijn behoorlijk robuust, maar toch is het belangrijk om verstandig om te gaan met schoonmaakmiddelen en procedures. Het begint allemaal met een eenvoudig onderdeel: was je handen. Onze minister-president zegt het niet voor niets bij elke persconferentie. Doe dit met zeep, dit ontvet en spoelt bacteriën en virussen van je handen.

Zorg dat de handheld is uitgeschakeld en de batterij in het toestel aanwezig is zodat er geen contacten of openingen worden blootgesteld.

Een fout die je niet moet maken is volop schoonmaakmiddel sprayen op een apparaat. Dit laat restvloeistof en vocht achter waar nadien bacteriën zich kunnen vestigen. Spray daarom schoonmaakmiddel op een wegwerpdoekje. Gebruik deze om het toestel goed te reinigen. Eventuele kieren en naden kun je reinigen met een wattenstaafje.

Na afloop was je opnieuw je handen met zeep zodat overgenomen vuil van je handen is gespoeld.

Isopropyl alcohol: een effectief en veilig schoonmaakmiddel

Met een ouderwets sopje aan de slag gaan is geen goed idee. Maar wat moet je dan wel gebruiken? Isopropyl alcohol is een veilige keuze en wordt al lange tijd in de medische wereld gebruikt, daar waar apparatuur met regelmaat moet worden gereinigd. Het bestaat uit 70% alcohol en 30% water. De alcohol verdampt snel, maar krijgt voldoende kans om zich eerst te verspreiden. Het ontvet en – belangrijker nog – ontsmet.

Andere chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor uw apparatuur en plastic laten uitdrogen, barsten of verkleuren. Isopropyl is veilig in gebruik en richt geen schade aan een behuizing of touchscreen. Let wel op, Isopropyl is licht ontvlambaar. Iets om rekening mee te houden dus. Liever geen spray gebruiken? Kies dan voor wegwerpdoekjes.

UV-C als alternatief

In Nederland is UV-C nog relatief onbekend buiten de medische en voedingsmiddelen industrie. Deze vorm van ultraviolet verlichting is een effectieve oplossing. Het is een ideaal middel om schimmels, bacteriën en virussen te bestrijden zonder dat dit van invloed is op het product. Deze speciale lampen gebruikt men in ziekenhuizen al regelmatig om apparatuur te ontsmetten.

Is het dan ook bruikbaar in andere omgevingen? Jazeker. 20 seconden UV-C licht is genoeg om een apparaat te desinfecteren. Let op, UV-C licht is schadelijk voor menselijk DNA en blootstelling aan de huid dient u ten alle tijde te voorkomen. Zorg daarom voor een gesloten kast waar u de producten veilig in kunt bestralen.

Aan de slag met een desinfectant ready housing (DRH)

Producten die zeer regelmatig aan reinigen onderhevig zijn, zoals in de medische wereld, kunnen hierdoor snel slijtage of beschadiging oplopen. Veel van deze handhelds zijn voorzien van een speciale behuizing die hier tegen kan en ook op lange termijn blijven presteren.

Zo’n speciale behuizing is bestand tegen agressieve middelen en zoveel mogelijk ontzien van naden en kieren waar bacteriën zich kunnen vestigen.

Enkele fabrikanten van rugged handhelds hebben speciale DRH edities uitgebracht voor rugged handhelds die gebruikt worden in warehousing, transport, logistiek en markten anders dan healthcare.

AI gedreven cloud oplossingen

Fabrikanten als Honeywell en Zebra houden rekening met de omstandigheden in deze tijd. Zo kunnen er vanuit een cloud-platform pushmeldingen gegeven worden voor het schoonmaken van een handheld computer, of controleert de handheld op social distancing via slimme AI en Bluetooth technologie.

Contactmomenten worden opgeslagen zodat je als bedrijf automatisch een eigen bron- en contactonderzoek uitvoert. Hierdoor laat een (potentiële) besmetting direct zien wie mogelijk risico heeft gelopen.

MotionWorks Proximity

Operational Intelligence