Blogs, Nieuws

Blog: het 3G netwerk verdwijnt

De derde generatie van het mobiele netwerk bereikt gauw zijn einde. Vodafone was al in 2020 begonnen en op 31 maart 2022 stopt ook KPN definitief met het tot stand houden van dit, inmiddels 18 jaar oude, netwerk dat sinds 2003 in Nederland in gebruik werd genomen.

Met het “afkoppelen“ van 3G wordt er ruimte gemaakt voor de nieuwere 4G en 5G netwerken, die staan voor nog hogere data snelheden en bandbreedte, om te zorgen voor meer capaciteit en dekking voor gebruikers van het telecom netwerk. Hoewel de ruime meerderheid van mobile devices al op 4G opereert, zijn er in enterprise omgevingen nog steeds veel mobiele en IoT apparaten afhankelijk van het 3G (data)netwerk.

Hoe gaat dit straks verder?

Allereerst zullen uw 3G apparaten terugvallen op het oudere 2G netwerk dat door KPN nog tot april 2025 in stand zal blijven. U verliest op 2G weliswaar geen data verbinding maar de hoeveelheid en snelheid over deze verbinding is aanzienlijk lager dan u gewend bent. Het is mogelijk dat hierdoor bepaalde functionaliteit vervalt.

Waarom 2G?  

Telecom aanbieders zoals KPN, Vodafone (en dochterbedrijven) hebben veel klanten met apparatuur die gebruik maakt van M2M (Machine-to-Machine) communicatie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pinautomaten, slimme meters, boordcomputers, drankautomaten, alarmering en beveiligingssystemen. Deze apparaten beschikken vaak alleen over een 2G modem. T-mobile is sinds 1 juni 2021 begonnen met het uitschakelen van 2G.

Wat kunt u doen?

Beschouw dit als een herinnering en controleer of er binnen uw organisatie nog gebruik wordt gemaakt van bovenstaande apparatuur. Let hierbij vooral op “smart devices“, zoals PDA’s, waar u, sinds de installatie, geen omkijken naar heeft gehad. Deze kunt u beter vervangen of vernieuwen. U heeft nog tot 31 maart 2022 de tijd voor 3G ondersteuning en tot april 2025 voor geheel data verlies.

 

Vodafone

T-Mobile

KPN

2G netwerk

januari 2025

juni 2021

april 2025

3G netwerk

februari 2020

onbekend

maart 2022

4G netwerk

onbekend

onbekend

onbekend

* zoals bekend op 6 september 2021

Smartphones

Wist u dat 3G voor een groot deel verantwoordelijk was voor de doorbraak van de smartphone zoals wij die nu kennen? Het waren eerst smartphones gebaseerd op Microsoft’s Windows Mobile en BlackBerry’s van Research in Motion die vooral binnen de zakelijke enterprise omgeving werden geadopteerd vanwege de communicatie mogelijkheden over 2G en 3G, zoals e-mail, internet en instant messaging. Het was pas jaren later wanneer smartphones, zoals bijvoorbeeld de eerste Apple iPhone en Google’s Android zijn ontwikkeling begon.