Nieuws

Refurbished producten: de ideale oplossing voor nu en voor de toekomst?

Wat is refurb?

Refurbished is een Engels woord dat ‘gereviseerd’ betekent. Het is een term die steeds meer wordt gebruikt en bekender wordt. Het is een proces waar producten na gebruik worden gecontroleerd, zo nodig gerepareerd en opnieuw worden aangeboden voor hergebruik.

Refurbished producten zijn producten die voortkomen uit een groter aantal retouren en restvoorraden. Het kunnen producten zijn die retour zijn gekomen door diverse redenen. Voorbeelden hiervan zijn voorraadoverschotten, technische defecten of een inruilprogramma.

Een geretourneerd device mag niet meer verkocht worden als nieuw. Dit terwijl refurbished devices vaak vergelijkbaar in kwaliteit zijn met nieuwe producten. Daarnaast is er ook een wezenlijk verschil tussen een tweedehands device van een particulier en een grondig door professionals gecontroleerd en gereviseerd device. Bij de laatste genoemde variant is er sprake van refurbished devices.

De ecologische voordelen

Refurbished producten zijn een onderdeel van de circulaire economie. De circulaire economie is bedoeld om hergebruik van grondstoffen te stimuleren en de levensduur van producten te verlengen. Dit proces zorgt ervoor dat er geen nieuwe producten geproduceerd te hoeven worden. Hierdoor zijn er minder grondstoffen nodig in het productieproces en blijft de economische ontwikkeling binnen de grenzen die de natuur ons biedt. Ook vermindert dit de hoeveelheid afval, luchtvervuiling en watergebruik in het productproces.

Elektronisch afval

De hoeveelheid elektronisch afval wordt ook verminderd. In eerste instantie lijkt dat een klein verschil, maar met kleine stappen kan er al een verschil worden gemaakt. Met de aanschaf van refurbished producten draagt u bij aan de economie, innovatie en het milieu. De circulaire economie zorgt onder andere voor een duurzamer economisch systeem, een socialere maatschappij, een groener milieu en innovatieve ontwikkeling binnen de technologietak. Als laatste is het voor bedrijven ook interessant omdat hier een promotionele draai aangegeven kan worden. Wanneer een bedrijf kiest voor refurbished producten, dan kan het bedrijf zich naar buiten uitdragen als een ecologisch verantwoord bedrijf.

Het proces van refurbished

Het proces van refurbished begint bij het opkopen van producten, restvoorraden, retourgoederen en zakelijk afgeschreven goederen van bedrijven en consumenten. Daarna begint het daadwerkelijke refurb proces. De stappen binnen dit proces zijn als volgt:

Cyclus van het refurbish proces

 1. Controleren en testen
  • Bij binnenkomst worden alle devices grondig geïnspecteerd en getest.
 2. Renoveren en repareren
  • Eventuele defecte onderdelen worden vervangen door nieuwe onderdelen
 3. Hercontrole en beoordeling
  • Om te kunnen garanderen dat het product weer van optimale kwaliteit is, wordt het device nog een keer gecontroleerd
 4. Datawipe en herinstallatie
  • De gebruiksgegevens van de vorige gebruiker worden verwijderd en de programma’s worden opnieuw geïnstalleerd
 5. Reinigen
  • Nadat het device 100% technisch in orde is verklaard, krijgt deze een professionele reinigingsbeurt
 6. Sales ready
  • Het product is klaar en kan verkocht worden als refurb

De staat van refurbished producten

De kwaliteit van refurbished producten is vaak vergelijkbaar met nieuwe producten. Zoals besproken worden eventuele onderdelen vervangen. Vaak worden refurbished producten ook voorzien van een nieuwe batterij, maar dit is niet altijd nodig. Naast de technische keuring van de onderdelen wordt ook de laatst mogelijke software geïnstalleerd.

Er zijn er naast de ecologische voordelen ook nog andere voordelen voor bedrijven wanneer er gekozen wordt voor refurbished producten.

Refurbished is goedkoper

We kunnen als grootste voordeel wel stellen dat refurbished producten veel goedkoper zijn dan nieuwe producten. Dit kan in sommige gevallen tot wel 60% goedkoper zijn. Het laatste model van een product kost veel extra geld, terwijl dit vaak niet overeenkomt met verschil in kwaliteit. Bij een refurbished product haal je een product van goede kwaliteit binnen, terwijl het aanzienlijk minder kost. En bij afname van grote partijen kan dit leiden to veel besparing.

Quality proof

Producten zijn gereinigd, gerepareerd en gereset naar fabrieksinstelling. De devices zijn uitgebreid getest tijdens het refurbish proces om component- en systeemkwaliteit te garanderen. Er kan ook vanuit gegaan worden dat de kwaliteit van een refurbished product een stuk beter is in vergelijking met een standaard tweedehands product.

Altijd garantie bij refurbished producten

Een ander voordeel dat je geleverd krijgt bij refurbished producten, is het feit dat je altijd kunt profiteren van garantie. De producten worden gekocht bij een gespecialiseerd bedrijf, waar je net als bij nieuwe producten kan rekenen op garantie.

Refurb gespecialiseerde bedrijven

In de meeste gevallen is refurb een betrouwbare keuze. Dit is echter niet in alle gevallen. Het is afhankelijk van de refurbished leverancier en de kwaliteit van de vervangende onderdelen. Naast aantrekkelijke prijs, is het ook belangrijk om te controleren op betrouwbaarheid. Betrouwbare leveranciers herken je aan:

 • De geboden garantie periode
 • Het aantal (positieve) klantreacties & reviews
 • Keurmerken (MVO Nederland)
 • Levertijd van de producten
 • Niet goed, geld terug garantie
 • Een uitstekende klantenservice
 • Grote productenvoorraad

Een overzicht van refurbished producten beschikbaar bij Reverse IT

Barcode scannersPDAKiosk
DatalogicBluebird PidionMotorola
HoneywellDatalogicSymbol
IntermecMotorolaZebra
SymbolOpticon
ZebraZebra
Mobile ComputerVehicle TerminalToughpad
DatalogicHoneywellPanasonic
HoneywellIntermecToughbook
IntermecLXEPanasonic
LXEMotorolaRugged tablet
MotorolaPsion TeklogixZebra
Psion TeklogixInbouwscannerRugged laptop
SymbolMotorolaGetac
Unitech
Zebra
Desktop printerIndustriële printerMidrange printer
ZebraHoneywellHoneywell
Mobiele printerZebraIntermec
HoneywellBon printerZebra
ZebraEpson

 

Geef een reactie